streda 17. júna 2020

Mäta pieporná

Mäta a jej blahodárne účinky 
















Mäta a jej charakteristika

Mäta je známa svojou úžasnou vôňou. V histórií sa koluje veľa informácií o tom, ako sa mäta využívala. Napríklad sa odporúčal nosiť učencom veniec z mäty, pretože verili, že podporuje sústredenie. Iní autori tvrdia, že rodové meno je odvodené z latinského slova menthe, čo znamená myslenie a tým pitie čaju z mäty podporuje činnosť mozgu. Ale už v tej dobe vedeli, že má pozitívne účinky na trávenie.

Mäta sa pestuje v niekoľko odrodách. Je trváca rastlina s drevnatým podzemkom , ktorá môže narásť aj do výšky 50 - 60 cm. Využívajú sa hlavne listy a vňať. Obsahuje mentol, ktorý má nesmierne veľký vplyv na naše telo. Preto sa využíva vo forme pitia čajov, používa sa v kuchyni, ale aj v podobe tinktúry, či rôznych mastí proti bolestiam. 
















Účinky na naše telo

Mäta sa využíva pri tráviacich problémoch, ako je nadúvanie, nevoľnosť žalúdka, podporuje činnosť čriev. Ďalej ju požívame aj pri nachladnutí, upokojuje boľavé hrdlo a taktiež pomocou mäty môžeme pri prieduškových ochoreniach lepšie dýchať. Mäta má vplyv aj na našu nervovú sústavu. Pomáha nám pri poruchách spánku - upokojuje. Pomáha pri bolesti zubov a v podobe masti tlmí bolesť.

Čo obsahuje

Mäta obsahuje:
  • mentol, organické kyseliny, triterpény, fenolové kyseliny, flavonoidy











Zber, sušenie a využitie

Zbierame predovšetkým kvitnúcu vňať a lístky. Lístky mäty môžeme využiť v čerstvej alebo sušenej podobe. Ideálne je, aby sme ju sušili prirodzeným spôsobom v tieni, pri teplote do 30 stupňov. 
Lístky zbierame začiatkom kvitnutia ideálne ráno. 

Mätu môžeme využiť vo forme čaju: lístky zalejeme vriacou vodou a necháme okolo 10 minút odstáť, takisto postupujeme aj pri sušených lístkoch.

 Vo forme tinktúry : na výrobu budeme potrebovať hrsť mäty a vysoko-percentný alkohol. Do sklenej nádoby vložíme lístky mäty a zalejeme alkoholom tak, aby bola mäta ponorená. Necháme ju na tmavom mieste približne 4 týždne, občas ju potrepeme. Potom ju prelejeme do nádoby. Používame ju napríklad na vnútorné použitie, ale môžeme si ňou natierať boľavé miesta. 

Mätu je dobré využiť aj vložením do obyčajnej vody, kde ju necháme odstáť. Voda príjemne osvieži a upokojí. Môžeme pridať citrónovú šťavu, alebo kúsky citróna. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára