streda 17. júna 2020

Baza čierna

Baza čierna - použitie a účinky


Baza čierna je dar prírody. Veľa ľudí sa teší na príchod jari hlavne kvôli zberu tejto výnimočnej rastliny. 
Sirup z bazy v lete perfektne osvieži, ale aj pozitívne vplýva na naše zdravie.

Baza a jej účinky na naše zdravie

Baza čierna je ker z čeľade pižmovkovitej. Dokáže narásť aj do výšky 8 metrov. 
Väčšinou rastie na okraji lesov a ciest. Kvitne v období od mája do júla. Na využitie zbierame mladé kvety bazy, ale najlepšie na miestach, kde nie je znečistená. Neodporúča sa zbierať staršie kvety, pretože už neobsahujú toľko prospešných látok. Bazu zbierame najlepšie do košíka poprípade do plátenej tašky, aby sa nám nesparila. 

Avšak pozor: u bazy je dôležitá tepelná úprava, pretože v surovom stave obsahuje jedovaté látky.


Baza čierna je mierne močopudná, ale zato pomáha vyplavovať toxíny z tela. Má pozitívny vplyv na nervovú sústavu, kde tlmí napríklad bolesť hlavy.  Pomáha aj v obdobiach chrípky, kde teplý čaj v podaní bazy čiernej zlepšuje náš zdravotný stav, pretože obsahuje Vitamín C. Baza má aj protizápalové účinky. Bazu obľubujú aj diabetici, pretože znižuje cukor v krvi.

Baza čierna sa dá použiť aj na vonkajšie použitie. Používa sa vo forme obkladov a to proti bolesti kĺbov, zápaloch, ale aj opuchoch. 
Ako tonikum je výborná aj na pleť. Spomaľuje starnutie buniek.

Využitie

Poďme sa pozrieť na možnosti využitia bazy čiernej.

Sirup: 


Je mnoho receptov na prípravu bazového sirupu. Môj odskúšaný je tento:

Potrebujeme: - sklenené nádoby - fľašky alebo poháre od zaváranín
kvety bazy - ja som nazbierala za plný košík - niekto udáva aj približné počty kvetov, ale ja som to dala od oka
2 kg cukru, 3 - 4 citróny, kyselinu citrónovú prevarenú vychladenú vodu
Postup: Bazu si opláchneme - zbavíme sa tým chrobákov, mušiek - ale pozor zbavuje sa tým aj peľu, takže lepšie je ju tak jemne prepláchnuť.
Do väčšieho hrnca vložíme bazu, zalejeme vodou, aby bola prekrytá, nakrájame citróny na väčšie plátky, pre chuť je vynikajúce pridať aj mätu alebo medovku. Necháme na tmavom mieste 2 dni odstáť. 
Potom bazu precedíme cez sitko, alebo plátenú utierku, pričom sa zbavíme nečistôt. Pripravené dáme na mierny oheň, pridáme cukor a varíme, kým sa cukor neroztopí. Počas varenia odstraňujeme vzniknutú penu. Ku koncu pridáme kyselinu citrónovú. Namiesto kyseliny citrónovej môžete dať šťavu z 3 ks citrónov. Je na Vás koľko jej dáte, ale kyslosťou pridáte sirupu lahodnú chuť. Ešte horúci sirup prelejte do pripravených nádob a nechajte na tmavom mieste vychladnúť. Niekto aj sterilizuje, ale ja som to nerobila. Sirup aj napriek tomu perfektný.

Bazový čaj

Bazové kvety odstráňte od stonky a zalejte vriacou vodou - nechajte 10 minút odstáť a preceďte. Môžete si ho dochutiť zázvorom alebo mätou. Dodá to čaju perfektnú chuť.

Bazový čaj zo sušenej bazy

Do šálky dajte 3 čajové lyžičky sušenej bazy, zalejte vriacou vodou. Nechajte odstáť, preceďte a dochuťte podľa chuti. 

Sušenie bazy

Bazu čiernu si môžeme aj usušiť. Sušíme ju v tenkých vrstvách, ale nie na priamom slnku. Najlepšie je bazu zbierať počas sucha. Skladujeme v papierovom vrecúšku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára