Strapkáč
Strapkáč ma vracia do čias, keď som bola malá a prázdniny sme s bratom trávili u starých rodičov. Starká vedela strapkáč spraviť fantasticky.
Ingrediencie:
- 300 g fazuľa biela
- 500 g kyslá kapusta
- olej / bravčová masť
- 3 - 4 ks zemiaky
- 2 PL múka
- klobása ( môžete pridať aj údené mäso a slaninu )
- 3 ks bobkový list
- soľ
- čierne korenie
- 2 -3 ks nové korenie
- 1 ks cibuľa
- 2 -3 ks cesnak
- mletá červená paprika
- kto chce môže pridať sušený majorán
Postup:
- Do hrnca si dáme masť ( alebo olej ) a spravíme zápražku. Keď chytí hnedý nádych pridáme červenú papriku a zalejeme vodou.
- Pridáme fazuľu. Najlepšie je nechať ju vopred namočenú cez noc. Pridáme korenie, soľ, celú cibuľu, cesnak - klobásku. Fazuľu varíme, ak je už mäkšia pridáme kyslú kapustu.
- Kyslú kapustu nepremývame, aby bola polievka fajná kyslá.
- Ak idete variť strapkáč s údeným mäsom postupujte tak, že mäso si uvarte, kým sa Vám neoddeľuje. A ingrediencie pridajte do vody, kde ste mäso varili. Avšak pozor pri solení.
- Ďalšia možnosť je, že máte klobásu štipľavú, čo my zbožňujeme :) a máte malé dieťa vtedy nezabudnite odobrať z hotovej polievky osobitne do hrnca. A klobásu dajte variť.
- Ku koncu si zmiešame vodu s múkou a pridáme do polievky. Zahustenú polievku ešte necháme povariť .Dochutíme ak treba a odstavíme.
- Môžete si ju dochutiť majoránom a kto má rád štipľavou paprikou.
Dobrú chuť

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára