utorok 16. júna 2020

Strapkáč

Strapkáč
















Strapkáč ma vracia do čias, keď som bola malá a prázdniny sme s bratom trávili u starých rodičov. Starká vedela strapkáč spraviť fantasticky.  

Ingrediencie:













  • 300 g fazuľa biela
  • 500 g kyslá kapusta
  • olej / bravčová masť
  • 3 - 4 ks zemiaky 
  • 2 PL múka 
  • klobása ( môžete pridať aj údené mäso a slaninu )
  • 3 ks bobkový list
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 -3 ks nové korenie
  • 1 ks cibuľa
  • 2 -3 ks cesnak
  • mletá červená paprika
  • kto chce môže pridať sušený majorán

Postup:

  1. Do hrnca si dáme masť ( alebo olej ) a spravíme zápražku. Keď chytí hnedý nádych pridáme červenú papriku a zalejeme vodou.
  2. Pridáme fazuľu. Najlepšie je nechať ju vopred namočenú cez noc. Pridáme korenie, soľ, celú cibuľu, cesnak - klobásku. Fazuľu varíme, ak je už mäkšia pridáme kyslú kapustu.
  3. Kyslú kapustu nepremývame, aby bola polievka fajná kyslá.
  4. Ak idete variť strapkáč s údeným mäsom postupujte tak, že mäso si uvarte, kým sa Vám neoddeľuje. A ingrediencie pridajte do vody, kde ste mäso varili. Avšak pozor pri solení.
  5. Ďalšia možnosť je, že máte klobásu štipľavú, čo my zbožňujeme :) a máte malé dieťa vtedy nezabudnite odobrať z hotovej polievky osobitne do hrnca. A klobásu dajte variť.
  6. Ku koncu si zmiešame vodu s múkou a pridáme do polievky. Zahustenú polievku ešte necháme povariť .Dochutíme ak treba a odstavíme.
  7. Môžete si ju dochutiť majoránom a kto má rád štipľavou paprikou.
Dobrú chuť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára